Adres
Sint Antonieweg 9 8161 CG Epe
Openingstijden
Ma - vrij: 09:00 - 18:00 uur

Voor volwassenen kan PMT helpen bij het opheffen, verminderen of leren omgaan met klachten voortkomend uit psychosociale problematiek zoals:

  • angst/stress/spanning
  • te grote belasting
  • pijn
  • somberheid, lusteloosheid, vermoeidheid
  • te veel of te weinig energie
  • benauwdheid
  • ingrijpende ervaringen
  • concentratieproblemen
  • overmatig denken en rationaliseren
  • gevolgen van traumatische ervaringen

Enkele voorbeelden bij de verschillende accenten die gelegd kunnen worden binnen PMT

Het leren en oefenen van vaardigheden.

Oefenen: Mevrouw van der H. heeft last van spanningsklachten vooral wanneer zij zich in gezelschap bevindt. Zij gaat die situaties zelfs vermijden. Door het aanleren van ontspanningsoefeningen en
ademhalingsoefeningen krijgt zij greep op haar spanningen in gezelschap. Zij durft weer in groepen te functioneren.

Experimenteren met nieuw gedrag en ervaren wat de effecten daarvan zijn in het contact met anderen. Door de ervaringen kan men zich beter, sterker en vrijer gaan voelen.

Ervaren: De heer V. heeft aan het eind van een dag geen energie meer om dingen voor zichzelf te gaan doen. Er worden geen lichamelijke afwijkingen gevonden die zijn moeheid kunnen verklaren. In aangeboden situaties binnen PMT ontdekt hij dat hij zich altijd voor 120 procent inzet en dat het altijd
perfect moet zijn. Hierdoor is zijn energie snel verbruikt. Hij leert vervolgens zijn lichaamssignalen herkennen en erkennen. Daarna gaat hij experimenteren anders met zijn energie om te gaan door bijv.: eerder rust te nemen, hulp te vragen, tevreden te zijn met minder perfectie. Dhr. merkt dat hij s’avonds meer energie overhoudt. Regelmatig raakt hij toch weer oververmoeid maar hij kan nu begrijpen hoe dat is gekomen en kiest er nu bewust voor om een enkele keer te ver te gaan.

Inzicht krijgen in het ontstaan van klachten en vroegere belastende ervaringen een plek geven. Binnen PMT als ervaringstherapie is het van belang met gevoelens die uit het verleden stammen en het hier en nu beïnvloeden te leren omgaan.

Inzicht: Mevr.F heeft last van onrust en kan niet genieten van leuke dingen. Binnen de PMT ontdekt zij dat haar onrust te maken heeft met het niet adequaat kunnen uiten van emoties. Zij wil er graag achter komen waardoor zij daar zoveel moeite mee heeft. In allerlei aangeboden situaties in de PMT blijkt dat zij vroeger geleerd heeft zich in te houden i.p.v. haar emoties te uiten. Voor het uiten van emoties werd zij zelfs gestraft. De inzichten die zij heeft gekregen geven haar een idee waarom zij nu
moeite heeft zich te uiten. Zij kan nu leren om anders met haar emoties om te gaan dan vroeger. Ook kan zij emoties van vroeger een plek geven waardoor zij zich nu vrijer voelt om op een gezonde manier uiting te leren geven aan haar emoties. Mevrouw heeft de betekenis van de onrust leren kennen en merkt dat de onrust zich steeds minder voordoet. Zij kan haar emoties zoals: boos, bang, bedroefd en blij, gezonder uiten.

Daarnaast kan PMT ruimte bieden voor het alsnog beleven en verwerken van emoties die samenhangen met traumatische ervaringen uit het verleden die het hier en nu nog blijken te beïnvloeden.